,,(…) Zielony ma garniturek (…)” – Dziś będziemy mówić o ogórku

Ogórek jest rośliną jednoroczną, pochodzącą z rodziny dyniowatych. Możemy wyróżnić co najmniej 52 gatunki ogórka, chociaż niektóre źródła podają, że ich liczba może wynosić nawet 55. 

Skąd pochodzi ogórek?

Najbardziej oryginalny rodzaj ogórka pochodzi z Afryki.

 Innych jego przedstawicieli możemy spotkać także na wyspach otaczających ten kontynent (w Azji południowej i południowo – wschodniej, Filipinach oraz Australii, jak również na innych obszarach). Największe znaczenie ekonomiczne mają jednak dwa gatunki: 

-ogórek siewny

-gatunek ogórka nazywany melon 

Oba te gatunki uprawiane są w Polsce.

Rzadziej spotykaną odmianą ogórka w Polsce jest kiwano oraz antylski.

Jak wygląda ogórek?

Jest rośliną jednoroczną, jego pędy często leżą na ziemi lub wspinają się ku górze. Jego liście są okrągławe, owalne, przechodzące do nerkowatych, dłoniasto klapowane, całobrzegi, często nierówno piłkowane. Powierzchnia blaszki tej rośliny jest gruczołowata. Kwiat tej rośliny występuje w postaci jednopiennej. Na tych samych roślinach możemy wyróżnić kwiaty żeńskie i męskie, zdarzają się też obupłciowe. Możemy wyróżnić trzy najczęściej spotykane kształty ogórka:

-podługowate

-cylindryczne

-kuliste

Ogórek może przybierać różne barwy, a będą to m.in.: 

-zielone

-żółtawy

-żółtawo- brązowy   

-pręgowany

Powierzchnia tego warzywa najczęściej jest kłująca, jednak możemy również się spotkać ze strukturą gładką. 

Witaminy i inne składniki odżywcze zawarte w ogórku 

To jest ten moment, w którym warto jest wspomnieć jakie wartości odżywcze posiada w sobie ogórek. A będą to m.in.:

-Mangan 

-Węglowodany 

-Witamina A 

-Magnez 

-Fosfor

-Cynk 

-Miedź 

-Potas 

-Foliany 

-Ryboflawina 

-Witamina B6

-Woda 

-Tłuszcze 

-Flawonoidy 

-Triterpeny 

-Lignany 

– Kukurbitacyna C

-Błonnik 

-Dwutlenek krzemu 

-Krzem

-Sód 

-Kwas foliowy 

-Wapń 

-Żelazo

Właściwości zdrowotne ogórka 

Uważam, że to jest najlepszy moment na to, żeby wspomnieć o tym jakie właściwości zdrowotne posiada ogórek. A będą to m.in.: 

-Posiada zdolność działania przeciwnowotworowego (głównie rak jelita grubego, piersi, płuc), a także przeciwzapalnego 

-Ma działanie moczopędne- pomaga w walce z kamicą nerkową, pomaga również w pozbyciu się wody z organizmu co może pomóc przy obrzękach i opuchliźnie ciała 

-Pozytywnie działa na przewód pokarmowy- Dzięki zawartości kukurbitacyny ogórki pobudzają układ trawienny do działania, są pomocne w wytwarzaniu soku żołądkowego, trzustkowego, jelitowego, i żółci. A dodatkowo posiada działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne. Dzięki błonnikowi i wodzie, które są zawarte w ogórkach działają wspomagająco w walce z zaparciami. 

-Posiadają niski indeks glikemiczny- Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznym, który jest zawarty w ogórku (wynosi 15), mogą dołączyć go do swojej diety osoby cierpiące na cukrzycę. Badania dowodzą, iż ogórek może obniżyć cholesterol 

– Pomaga w zachowaniu dobrego samopoczucia i zdrowego organizmu- Niektóre związki chemiczne, które są zawarte w tym zielonym warzywie (dwutlenek krzemu) korzystnie wpływają na zdrowie naszych kości, skóry, a także tkanki łącznej. Pozytywnie może wpłynąć na prawidłowe nawilżenie skóry. Krzem, który jest zawarty w ogórku pozytywnie wpływa na kondycję naszych włosów m.in. wzmacnia strukturę, zapobiega wypadaniu, przyspiesza ich wzrost. Dzięki przeprowadzonym badaniom możemy dowiedzieć się, że ogórki pomagają w walce z chorobami układu krążenia oraz osteoporozą

-Wyciąg z ogórka- Możemy go spotkać w wielu kosmetykach. Doskonale sprawdzi się przy cerze tłustej, mieszanej, a także trądzikowej. Pomaga w normalizacji pracy gruczołów łojowych, co przyczynia się do zmniejszenia ilości produkcji sebum, który jest odpowiedzialny za powstawanie wyprysków. Wyciąg z ogórka wykazuje działanie naprawcze (zamyka rozszerzone pory), a dodatkowo może działać kojąco na podrażnienia naszej skóry.

-Wspomaga pracę układu nerwowego- Ogórek zawiera fisetynę czyli polifenol roślinny z grupy flawonoidów. Związek ten – jak wykazano w badaniach – poprawia pamięć i uczenie się, zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera oraz chroni komórki nerwowe przed starzeniem się.

-Idealny dodatek do wielu potraw, a także jako samodzielna przekąska- Ogórka możemy spożywać pod wieloma postaciami, ale najczęściej możemy go użyć do robienia różnego rodzaju koktajli, sałatek, kanapek, czy też koreczków. Często służy jako dodatek do obiadu. Ogórek w postaci surowej może być fantastyczną przekąską dla dzieci. 

Czy wiesz, że…?

Wystarczy jeden ogórek dziennie, aby poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Ze względu na zawartość witaminy C niewskazane jest łączenie pomidora i ogórka w jednej potrawie, przez zawartość enzymu askorbinazy, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. 

Kolejną ciekawostką jest fakt, iż ogórki jako jedno z niewielu warzyw możemy spożyć na noc. 

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Składniki

-skrzydełka z kurczaka 4 sztuki

-ogórek zielony 200 gram

-marchewka 100 gram

-pietruszka 50 gram 

-seler 50 gram

-ząbek czosnku 

-ziemniaki 200 gram 

-por 40 gram 

-4 ziarenek ziela angielskiego 

-cytryna 

-margaryna lub masło 40 gram 

-jogurt naturalny 200ml

-pęczek koperku 

-liść laurowy 2 sztuki 

-bulion warzywny 1 kostka

-mąka ziemniaczana 1 łyżeczka 

-1litr wody 

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.

Krok 2

W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozpuść margarynę. Wrzuć warzywa i zeszklić je smażąc przez chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.

Krok 3

Całość zalej 1 litrem zimnej wody i dodaj Bulion na włoszczyźnie. Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy.

Krok 4

Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie obierz ogórka, zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek i wyciśnij sok z cytryny.

Krok 5

W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną, startym ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.

Krok 6

Zupę doprowadź do wrzenia i od razu odstaw na bok.

Krok 7

Gdy zupa będzie już gotowa, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i – jeśli jest taka potrzeba, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.

Linki: