Żyto – jedno z kilku najpopularniejszych zbóż. Składnik wielu produktów. Od chleba po kawę.

Wstęp

Żyto powinno znajdować się w każdej zrównoważonej diecie. Dlaczego? Dostarcza wiele istotnych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Historia i czas obecny.

Żyto pochodzi z państw Bliskiego Wschodu. Największym producentem są Niemcy.

Jakie są korzyści?

  • przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit,
  • ma ogromny wpływ w leczeniu cukrzycy typu 2,
  • poprawia odporność.

Co zawiera żyto?

  • wapń,
  • potas,ko
  • błonnik,
  • cynk,
  • białko,
  • mangan.

Jakie właściwości ma chleb żytni?

  • Mangan działa jako „sprzymierzeniec” kilku enzymów. Dlaczego? Z tego względu, że mangan wspomaga działanie kilkanaście różnych procesów metabolicznych.
  • Chleb ten zawiera spore ilości selenu. Wspomniany pierwiastek ma odgrywa ważną rolę w walce z wolnymi rodnikami.
  • W chlebie żytnim możemy znaleźć również fosfor. Z kolei ten jest bardzo istotny dla zdrowia naszych kości i zębów. Oprócz tego fosfor przyczynia się do prawidłowego procesu regeneracji tkanek.
  • Istotny jest również magnez. Pierwiastek ten odpowiada za transport tlenu zapewniających odpowiednie funkcjonowanie, a także ma ogromne znaczenie w procesie  produkcji czerwonych krwinek.
  • W chlebie żytnim znajdziemy również cynk, który wspomaga szybszy proces gojenia się ran. Cynk uczestniczy również w podstawowych procesach immunologicznych.
  • Miedź podobnie jak selen jest „pomocnikiem” w walce z wolnymi rodnikami. Ten pierwiastek uczestniczy w procesie tworzenia hemoglobiny. Miedź wspomaga również produkcję kolagenu.

Pokarmy bogate w witaminę A, C, E i cynk przyczyniają się do regeneracji skóry poprzez zwiększenie efektywnej produkcji kolagenu. 

Co jeszcze warto wiedzieć w odniesieniu do kolagenu? Nie ma przeciwwskazań do stosowania kolagenu jako suplementu diety. Nie odnotowuje się żadnych skutków ubocznych, jednakże osoby cierpiące na niewydolność nerek, kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny przed zastosowaniem suplementów skonsultować się z lekarzem. Istotną informacją może się okazać to, że kolagen może mieć istotny wpływ na interakcję z niektórymi substancjami.

W celu poprawy poziomu hemoglobiny zaleca się spożywać między innymi: owoce morze. Chodzi tu przede wszystkim o produkty zawierające duże ilości żelaza.

  • Chleb żytni zawiera witaminę B1, która przyczynia się do produkcji energii w komórkach mięśniowych.
  • Witamina B5 – nazywana również niacyną. Ta z kolei uczestniczy w procesie tworzenia DNA, umożliwiając normalny wzrost i rozwój. Niacyna ma ogromne znaczenie w kontekście wielu reakcji metabolicznych.

O czym warto wspomnieć?

Spożycie produktów z żytem w składzie zmniejsza ryzyko:

  •  wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, 
  • wystąpienia niektórych nowotworów i otyłości.

Chleb żytni przy cukrzycy typu 2

Pełnoziarnisty chleb żytni ma niski indeks glikemiczny w porównaniu z tradycyjnym chlebem.

W jakich produktach możemy znaleźć żyto?

  • w płatkach śniadaniowych,
  • kawa zbożowa,
  • ciastka, 
  • chleb,
  • i wiele innych.

Pamiętajmy, że występuje także mąka żytnia, która to charakteryzuje się dużą zawartością błonnika i karotenu.

Karoten i błonnik

  • Karoten występuje w wielu owocach. Jednym z tych owoców jest między innymi: mango. 
  • Obecność błonnika przyczyniają się do tego, by zachować odpowiednią równowagę naszego organizmu, poprawiając przemianę materii.
  • Błonnik i substancje bioaktywne, które występują także w owocach mogą stabilizować poziom cukru we krwi u zdrowych osób. Produkty żytnie mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób chorych – jest to korzystne dla osób chorych na cukrzycę typu 2.

Wykorzystanie żyta na całym globie

Kilka dekad temu żyto było wykorzystywane głównie jako podstawowy składnik każdego posiłku w trudnych chwilach. Dlaczego? Ze względu na jego popularność i występowanie. 

Jak jest teraz? Żyto bywa wykorzystywane również do produkcji różnego rodzaju alkoholu.

Aspekt kontrolny

Ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne, żyto jest poddawane odpowiednim ograniczeniom z powodu  poziomu zanieczyszczeń tego zboża. Wszystkie informacje są zawarte w odpowiednim rozporządzeniu. 

Na co należy uważać?

Żyto może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Należy pamiętać, jednak o jednej istotnej rzeczy. Jakiej? Zawiera gluten. Zaleca się spożywać produkty żytnie w umiarkowanej ilości lub nawet całkowicie unikać w przypadku zachorowalności na określone choroby. W przypadku celiakii zaleca się całkowicie wykluczyć produkty zawierające gluten. 

Podsumowanie

Produkty żytnie mogą przyczynić się do poprawy zdrowia i zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia pewnych chorób. Nie zapomnij, jednak o szkodliwym glutenie.

Linki