Żyto – jedno z kilku najpopularniejszych zbóż. Składnik wielu produktów. Od chleba po kawę.
Wstęp
Żyto powinno znajdować się w każdej zrównoważonej diecie. Dlaczego? Dostarcza wiele istotnych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Historia i czas obecny.
Żyto pochodzi z państw Bliskiego Wschodu. Największym producentem są Niemcy.
Jakie są korzyści?
- przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit,
- ma ogromny wpływ w leczeniu cukrzycy typu 2,
- poprawia odporność.
Co zawiera żyto?
- wapń,
- potas,ko
- błonnik,
- cynk,
- białko,
- mangan.
Jakie właściwości ma chleb żytni?
- Mangan działa jako „sprzymierzeniec” kilku enzymów. Dlaczego? Z tego względu, że mangan wspomaga działanie kilkanaście różnych procesów metabolicznych.
- Chleb ten zawiera spore ilości selenu. Wspomniany pierwiastek ma odgrywa ważną rolę w walce z wolnymi rodnikami.
- W chlebie żytnim możemy znaleźć również fosfor. Z kolei ten jest bardzo istotny dla zdrowia naszych kości i zębów. Oprócz tego fosfor przyczynia się do prawidłowego procesu regeneracji tkanek.
- Istotny jest również magnez. Pierwiastek ten odpowiada za transport tlenu zapewniających odpowiednie funkcjonowanie, a także ma ogromne znaczenie w procesie produkcji czerwonych krwinek.
- W chlebie żytnim znajdziemy również cynk, który wspomaga szybszy proces gojenia się ran. Cynk uczestniczy również w podstawowych procesach immunologicznych.
- Miedź podobnie jak selen jest „pomocnikiem” w walce z wolnymi rodnikami. Ten pierwiastek uczestniczy w procesie tworzenia hemoglobiny. Miedź wspomaga również produkcję kolagenu.
Pokarmy bogate w witaminę A, C, E i cynk przyczyniają się do regeneracji skóry poprzez zwiększenie efektywnej produkcji kolagenu.
Co jeszcze warto wiedzieć w odniesieniu do kolagenu? Nie ma przeciwwskazań do stosowania kolagenu jako suplementu diety. Nie odnotowuje się żadnych skutków ubocznych, jednakże osoby cierpiące na niewydolność nerek, kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny przed zastosowaniem suplementów skonsultować się z lekarzem. Istotną informacją może się okazać to, że kolagen może mieć istotny wpływ na interakcję z niektórymi substancjami.
W celu poprawy poziomu hemoglobiny zaleca się spożywać między innymi: owoce morze. Chodzi tu przede wszystkim o produkty zawierające duże ilości żelaza.
- Chleb żytni zawiera witaminę B1, która przyczynia się do produkcji energii w komórkach mięśniowych.
- Witamina B5 – nazywana również niacyną. Ta z kolei uczestniczy w procesie tworzenia DNA, umożliwiając normalny wzrost i rozwój. Niacyna ma ogromne znaczenie w kontekście wielu reakcji metabolicznych.
O czym warto wspomnieć?
Spożycie produktów z żytem w składzie zmniejsza ryzyko:
- wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy,
- wystąpienia niektórych nowotworów i otyłości.
Chleb żytni przy cukrzycy typu 2
Pełnoziarnisty chleb żytni ma niski indeks glikemiczny w porównaniu z tradycyjnym chlebem.
W jakich produktach możemy znaleźć żyto?
- w płatkach śniadaniowych,
- kawa zbożowa,
- ciastka,
- chleb,
- i wiele innych.
Pamiętajmy, że występuje także mąka żytnia, która to charakteryzuje się dużą zawartością błonnika i karotenu.
Karoten i błonnik
- Karoten występuje w wielu owocach. Jednym z tych owoców jest między innymi: mango.
- Obecność błonnika przyczyniają się do tego, by zachować odpowiednią równowagę naszego organizmu, poprawiając przemianę materii.
- Błonnik i substancje bioaktywne, które występują także w owocach mogą stabilizować poziom cukru we krwi u zdrowych osób. Produkty żytnie mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób chorych – jest to korzystne dla osób chorych na cukrzycę typu 2.
Wykorzystanie żyta na całym globie
Kilka dekad temu żyto było wykorzystywane głównie jako podstawowy składnik każdego posiłku w trudnych chwilach. Dlaczego? Ze względu na jego popularność i występowanie.
Jak jest teraz? Żyto bywa wykorzystywane również do produkcji różnego rodzaju alkoholu.
Aspekt kontrolny
Ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne, żyto jest poddawane odpowiednim ograniczeniom z powodu poziomu zanieczyszczeń tego zboża. Wszystkie informacje są zawarte w odpowiednim rozporządzeniu.
Na co należy uważać?
Żyto może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Należy pamiętać, jednak o jednej istotnej rzeczy. Jakiej? Zawiera gluten. Zaleca się spożywać produkty żytnie w umiarkowanej ilości lub nawet całkowicie unikać w przypadku zachorowalności na określone choroby. W przypadku celiakii zaleca się całkowicie wykluczyć produkty zawierające gluten.
Podsumowanie
Produkty żytnie mogą przyczynić się do poprawy zdrowia i zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia pewnych chorób. Nie zapomnij, jednak o szkodliwym glutenie.
Linki